Wschodnioeuropejski brunch
877.1 kcal /
3672.4 kJKalorie
3672.4 kJKalorie
18.9 gBiałko
148.9 gWęglowodany
23.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dżem jabłkowy: 1000
- g jabłek obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 200 g wody
- 500 g cukru żelującego 2:1 (patrz wariant)
- 45 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
- Rogale z makiem: 165
- g mleka
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 25 g cukru
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½
- łyżeczki soli
- 1 jajko
- 4 żółtka (patrz wskazówka)
- Twarożek: 10
- łodyżek szczypiorku, świeżego pokrojonego na trzy części
- 250 g serka wiejskiego
- Herbata chai: 500
- g wody
- 300 g mleka
- 10 g herbaty czarnej liściastej
- ¼
- łyżeczki kardamonu, mielonego
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 20 – 50 g cukru (opcjonalnie)
- 1 żółtko
- mak do posypania
- Bliny: 15
- g masła
- 100 g mleka
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 150 g mąki pszennej
- 15 g cukru
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- 2 korniszony (ok. 50g), pokrojone w plastry, do dekoracji
- 2 łyżki kawioru (ok. 20g), do dekoracji
- (opcjonalnie)
- szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć jabłka, dodać 100 g wody, rozdrobnić8 s/obr. 5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać cukier żelujący, sok z cytryny, cynamon, pozostałe 100 g wody i olej. Dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy. Ustawić25 min/Varoma/obr. 2i odparowywać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać mleko, dodać drożdże, cukier i masło, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, sól, jajko i żółtka, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat. Uformować w kulę, rozwałkować na kształt koła (Ø ok. 38 cm), następnie pokroić na 8 trójkątów. Zwinąć rogale, zaczynając od szerszej strony. Końce zagiąć, tworząc kształt rogala. Przełożyć na przygotowaną blachę, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 25 min lub do czasu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, dżem ostrożnie przełożyć do 4 wyparzonych słoików typu twist-off (300 ml). Natychmiast zakręcić, odwrócić dnem do góry, odstawić do ostudzenia. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć szczypiorek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Szczypiorek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać serek wiejski, wymieszać6 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i mleko, dodać herbatę, kardamon, cynamon i cukier. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić9 min/80°C/obr. 2i podgrzewać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Wyrośnięte rogale posmarować żółtkiem za pomocą pędzelka i posypać makiem. Piec ok. 20 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, roztopić3 min/50°C/obr. 2.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mleko, śmietanę, jajko, sól, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju na średniej mocy palnika. Nakładać ciasto, tworząc placki (Ø ok. 4 cm) o grubości 0,5 cm, smażyć ok. 1 min z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, pozostawić herbatę chai w zamkniętym naczyniu miksującym, następnie tuż przed podaniem przelać przez sitko o drobnych oczkach do filiżanek. Zawartość sitka wyrzucić.
- Bliny podawać z przygotowanym wcześniej twarożkiem, udekorowane korniszonami, kawiorem i szczypiorkiem. Rogale z makiem podawać z dżemem jabłkowym i herbatą chai. Wschodnioeuropejski brunch podawać bezpośrednio po przygotowaniu.