Wrapy z warzywami i sosem ziołowym (TM6)
401.9 kcal /
1681.4 kJKalorie
1681.4 kJKalorie
12.8 gBiałko
35.6 gWęglowodany
24.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g pomidorów śliwkowych w całości, mieszczących się w szerokiej części podajnika
- 150 g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 130 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w wąskiej części podajnika
- 180 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 80 g pieczarek
- 100 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 150 g sera żółtego np. cheddar, ementaler, edam, pokrojonego na kawałki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g bazylii, świeżej tylko liście
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 6 tortilli pszennych
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, sałatę, cebulę, por, paprykę, pieczarki i marchewkę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone pieczarki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Starte i pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważone papryki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Starte i pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do wąskiej części podajnika włożyć odważony por. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Starte i pokrojone warzywa przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną cebulę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną sałatę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną sałatę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone pomidory. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, wymieszać10 s/obr. 4. Sos ziołowy przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną cebulę, dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodaj startą marchewkę, pokrojone pieczarki, papryki i por, szpinak, sól, pieprz i pieprz cayenne, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do koszyczka, delikatnie docisnąć kopystką, aby odcedzić nadmiar płynu, odstawić.
- Na każdej tortilli rozsmarować sos ziołowy, następnie równomiernie rozłożyć pokrojoną sałatę, pokrojone pomidory, duszone warzywa i rozdrobniony ser. Jeden bok każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy z warzywami i sosem ziołowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.