Wrapy z shawarmą z boczniaków
372.4 kcal /
1558 kJKalorie
1558 kJKalorie
10.2 gBiałko
50.2 gWęglowodany
16.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Shawarma z boczniaków: 35
- g oleju
- 20 g pasty harissa (patrz wskazówka)
- 40 g syropu klonowego
- 5 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu, mielonego
- 400 g boczniaków, świeżych pokrojonych w ćwiartki
- Ziołowy sos jogurtowy: 1
- ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 5 g mięty, świeżej tylko liście
- 150 g jogurtu sojowego niesłodzonego
- 150 g jogurtu kokosowego niesłodzonego
- 10 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 5 g syropu klonowego
- 5 g oleju
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- Wykończenie: 130
- g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 80 g ogórka pokrojonego na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 4 tortille pszenne (Ø 30 cm) (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej olej, pastę harissa, syrop klonowy, skórkę i sok z cytryny, dodać paprykę wędzoną, paprykę słodką, czosnek, kmin rzymski, cebulę, kolendrę, cynamon, imbir, sól i pieprz, wymieszać.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z marynatą, odważyć do niej boczniaki, dokładnie wymieszać kopystką. Zamarynowane boczniaki równomiernie rozłożyć na przygotowanej blasze. Piec 15 min (220°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, tahini, syrop klonowy, olej, sok z cytryny i sól, wymieszać5 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć sałatę, cebulę, ogórek i paprykę, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Na 4 tortillach równomiernie rozłożyć rozdrobnione warzywa, na wierzchu równomiernie rozłożyć upieczone boczniaki, skropić sosem jogurtowo-miętowym. Jeden bok każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy z shawarmą z boczniaków podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.