Wrapy z shawarmą z boczniaków

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
372.4 kcal /
1558 kJ
Kalorie
10.2 gBiałko
50.2 gWęglowodany
16.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Shawarma z boczniaków: 35
  • g oleju
  • 20 g pasty harissa (patrz wskazówka)
  • 40 g syropu klonowego
  • 5 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu, mielonego
  • 400 g boczniaków, świeżych pokrojonych w ćwiartki
  • Ziołowy sos jogurtowy: 1
  • ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 5 g mięty, świeżej tylko liście
  • 150 g jogurtu sojowego niesłodzonego
  • 150 g jogurtu kokosowego niesłodzonego
  • 10 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 5 g syropu klonowego
  • 5 g oleju
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Wykończenie: 130
  • g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki
  • 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 80 g ogórka pokrojonego na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 4 tortille pszenne (Ø 30 cm) (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej olej, pastę harissa, syrop klonowy, skórkę i sok z cytryny, dodać paprykę wędzoną, paprykę słodką, czosnek, kmin rzymski, cebulę, kolendrę, cynamon, imbir, sól i pieprz, wymieszać.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z marynatą, odważyć do niej boczniaki, dokładnie wymieszać kopystką. Zamarynowane boczniaki równomiernie rozłożyć na przygotowanej blasze. Piec 15 min (220°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać jogurt, tahini, syrop klonowy, olej, sok z cytryny i sól, wymieszać5 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć sałatę, cebulę, ogórek i paprykę, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  7. Na 4 tortillach równomiernie rozłożyć rozdrobnione warzywa, na wierzchu równomiernie rozłożyć upieczone boczniaki, skropić sosem jogurtowo-miętowym. Jeden bok każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy z shawarmą z boczniaków podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry