Wrapy z serem halloumi
582 kcal /
2433 kJKalorie
2433 kJKalorie
21 gBiałko
53 gWęglowodany
33 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g fig, suszonych przekrojonych na pół
- 70 g orzechów włoskich, łuskanych
- 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
- 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 20 – 30 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 – 3 szczypty suszonych płatków chili
- 50 g konfitury z fig
- 50 g dżemu śliwkowego
- 10 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1 szczypta
- 350 g sera halloumi pokrojonego w słupki (9 x 2 cm)
- 40 g mąki pszennej
- 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta curry, mielonego
- olej do smażenia
- 1 jajko roztrzepane
- bułka tarta do panierowania
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 6 tortilli pszennych (patrz wskazówka)
- 1 żółta papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w paski (4 x 1 cm)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć figi, rozdrobnić3 s/obr. 5. Figi zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać orzechy, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć crème fraîche, dodać ocet, musztardę, płatki chili, konfiturę, miód, sól i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać30 s/obr. 2.5. Sos figowy przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser halloumi. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej mąkę, dodać curry i 1 szczyptę pieprzu, wymieszać, odstawić.
- Odważony ser halloumi panierować kolejno w mące z pieprzem i curry, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażony ser przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić trzecią miseczkę, odważyć do niej szpinak, odstawić. Każdą tortillę posmarować 1 łyżką sosu figowego, następnie nałożyć odważony szpinak, usmażony ser i paprykę. Posypać rozdrobnionymi figami z orzechami. Jeden bok każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy z serem halloumi podawać z pozostałym sosem figowym.