Wrapy z serem halloumi

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
582 kcal /
2433 kJ
Kalorie
21 gBiałko
53 gWęglowodany
33 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g fig, suszonych przekrojonych na pół
  • 70 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
  • 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 20 – 30 g białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 – 3 szczypty suszonych płatków chili
  • 50 g konfitury z fig
  • 50 g dżemu śliwkowego
  • 10 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1 szczypta
  • 350 g sera halloumi pokrojonego w słupki (9 x 2 cm)
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta curry, mielonego
  • olej do smażenia
  • 1 jajko roztrzepane
  • bułka tarta do panierowania
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 6 tortilli pszennych (patrz wskazówka)
  • 1 żółta papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w paski (4 x 1 cm)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć figi, rozdrobnić3 s/obr. 5. Figi zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać orzechy, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć crème fraîche, dodać ocet, musztardę, płatki chili, konfiturę, miód, sól i ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać30 s/obr. 2.5. Sos figowy przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ser halloumi. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej mąkę, dodać curry i 1 szczyptę pieprzu, wymieszać, odstawić.
  5. Odważony ser halloumi panierować kolejno w mące z pieprzem i curry, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażony ser przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odstawić.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić trzecią miseczkę, odważyć do niej szpinak, odstawić. Każdą tortillę posmarować 1 łyżką sosu figowego, następnie nałożyć odważony szpinak, usmażony ser i paprykę. Posypać rozdrobnionymi figami z orzechami. Jeden bok każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy z serem halloumi podawać z pozostałym sosem figowym.
Przewijanie do góry