Wrapy z pastą z fasoli i pieczonymi warzywami
435.1 kcal /
1820.5 kJKalorie
1820.5 kJKalorie
16.3 gBiałko
79.4 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g korzenia selera pokrojonego w słupki (9 x 2 cm)
- 20 g cebuli
- 200 g papryki czerwonej, żółtej, zielonej mieszanych, bezgniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (9 x 2 cm)
- 5 ząbków czosnku w łupinie
- 1 ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g wody
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 50 g soku z czerwonych buraków
- 60 g soku z czerwonych buraków samodzielnie przygotowanego (patrz wskazówka)
- 40 g oleju
- 360 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej z zalewy
- 5 g liści natki pietruszki, świeżych
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej seler, cebulę i paprykę. Warzywa przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę, dodać na blachę czosnek, oprószyć warzywa ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu.
- Piec 20-25 min (220°C). Warzywa odstawić do ostygnięcia. Obrać ząbki czosnku z łupin, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować3-4 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, sok z buraka, olej i 1 łyżeczkę soli, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować pastę z fasoli. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć upieczone ząbki czosnku i cebulę, dodać fasolę, natkę pietruszki, płatki drożdżowe, sok z cytryny, kmin rzymski, pozostałe ½ łyżeczki soli i pozostałą ¼ łyżeczki pieprzu, zmiksować1 min/obr. 6. Pastę z fasoli przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Blat oprószyć mąką, ciasto podzielić na 6 części, każdą uformować w kulę i rozwałkować na wrapy o grubości ok. 2 mm, podsypując mąką, aby ciasto nie było zbyt mokre i nie przywierało do blatu. Każdy z 6 wrapów pozbawić nadmiaru mąki, ostrożnie smażyć na suchej patelni na dużej mocy palnika 30-40 s z każdej strony. Przełożyć wrapy na talerz, przykryć folią aluminiową.
- Każdy wrap posmarować 2-3 łyżkami pasty z fasoli, ułożyć na niej 3-5 słupków pieczonego selera i 3-5 słupków pieczonej papryki. Zwinąć dolną i górną krawędź placka na wysokości ok. 1 cm w taki sposób, aby lekko przykrywały nadzienie, obrócić o 180 stopni i zwinąć tak jak krokiet.
- Wrapy z pastą z fasoli podawać na ciepło lub zawinąć w folię aluminiową i podawać na zimno.