Wrapy z hummusem i warzywami
408.4 kcal /
1708.7 kJKalorie
1708.7 kJKalorie
11.4 gBiałko
52.7 gWęglowodany
17.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Tortille: 200
- g napoju migdałowego
- 500 g mąki pszennej
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- Hummus z suszonymi pomidorami, oliwkami i bazylią: 500
- g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 80 g wody
- 80 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)
- 10 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 2 łyżki pasty tahini (patrz wskazówka)
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g zielonych oliwek, bez pestek
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 5 g bazylii, świeżej tylko liście
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 1 łyżeczkę soli
- Wrapy: mąka pszenna do oprószenia
- 1 pomidor (ok. 200g), pokrojony w plastry
- 3 łyżki kiełków słonecznika
- ½
- pęczka bazylii, świeżej tylko liście
- 2 awokado pokrojone w plastry
- 1 ogórek pokrojony w paski
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać napój migdałowy, dodać mąkę, oliwę, jajka i sól, zmiksować15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać15 s/obr. 5. Przełożyć na arkusz folii spożywczej, uformować kulę, dokładnie owinąć. Odstawić do zamrażalnika na ok. 30 min. W tym czasie przygotować hummus. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, dodać wodę, suszone pomidory, tahini, sok z cytryny, oliwki, czosnek, oliwę, bazylię, oregano i sól, zmiksować30 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Lekko zmrożone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować wałek, podzielić na 10 równych części (70-80 g każda). Każdą część rozwałkować na grubość ok. 1 mm (Ø 22-25 cm). Tortille opiekać kolejno na suchej, rozgrzanej patelni po 2-3 min z każdej strony lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się ciemne pęcherzyki. Przekładać na talerz i przykrywać ściereczką kuchenną, aby nie wyschły.
- Przygotować awokado, pomidor, ogórek, kiełki słonecznika i bazylię. Tortille posmarować równomiernie przygotowanym hummusem, na środku każdej tortilli równomiernie rozłożyć przygotowane składniki. Jeden bok każdego wrapa zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Wrapy z hummusem i warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.