Wołowina z pieczarkami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
262 kcal /
1097 kJ
Kalorie
30.8 gBiałko
9.9 gWęglowodany
12.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 500 g polędwicy wołowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 30 g serka kremowego śmietankowego
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 20 – 30 g musztardy Dijon
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego,
  2. Dodać pieczarki i olej, dusić10 min/120°C//obr. .
  3. Dodać wołowinę, gotować4 min/100°C//obr. .
  4. Dodać serek kremowy, jogurt, musztardę, mąkę, sól i pieprz, gotować2 min/100°C//obr. 1.
  5. Wołowinę z pieczarkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki, z dodatkiem pieczywa lub gotowanych ziemniaków.
Przewijanie do góry