Wołowina z pieczarkami
262 kcal /
1097 kJKalorie
1097 kJKalorie
30.8 gBiałko
9.9 gWęglowodany
12.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 450 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 15 g oleju rzepakowego
- 500 g polędwicy wołowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 30 g serka kremowego śmietankowego
- 60 g jogurtu naturalnego
- 20 – 30 g musztardy Dijon
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego,
- Dodać pieczarki i olej, dusić10 min/120°C//obr. .
- Dodać wołowinę, gotować4 min/100°C//obr. .
- Dodać serek kremowy, jogurt, musztardę, mąkę, sól i pieprz, gotować2 min/100°C//obr. 1.
- Wołowinę z pieczarkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki, z dodatkiem pieczywa lub gotowanych ziemniaków.