Wołowina w piwie po flamandzku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
537 kcal /
2252 kJ
Kalorie
37.5 gBiałko
25.1 gWęglowodany
23.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1000 g wołowinygulaszowej pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1000 g piwa ciemnego bezalkoholowego
  • 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 20 g brązowego cukru
  • 20 g musztardy (np. Sarepskiej Dijon)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 kromka chleba pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 20 g czerwonego octu winnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i ziemniaki, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić bez założonej miarki10 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać mięso, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, dusić30 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać 700 g piwa, tymianek, liście laurowe i cukier, gotować20 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa, 300 g piwa, musztardę, sól, pieprz i chleb, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować20 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać ocet, gotować5 min/100°C//obr. 1. Wołowinę w piwie po flamandzku podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry