Wołowina w czerwonym winie
673.5 kcal /
2817.9 kJKalorie
2817.9 kJKalorie
42.4 gBiałko
19.2 gWęglowodany
37.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g wołowiny nagulasz, np. antrykotu, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- 3 goździki
- 500 g czerwonego wina, wytrawnego
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 5 g rozmarynu, świeżego tylko liście
- 30 g oleju
- 100 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego w 1-2 cm kostkę
- 100 g pomidorów świeżych, bez skóry, pokrojonych na kawałki
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 40 g mąki pszennej
- 40 g masła miękkiego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wołowinę i wino, dodać cynamon i goździki. Wymieszać i odstawić na min. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i odsączyć w koszyczku. Marynatę zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, seler, cebulę, czosnek i rozmaryn, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać boczek i odsączone mięso, dusić4 min/120°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną marchewkę, seler, cebulę, czosnek i rozmaryn, marynatę, pomidory, sól, pieprz, cukier i koncentrat bulionu mięsnego, gotować45 min/100°C//obr. . Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest miękkie, w razie potrzeby gotować kolejne5 min/100°C//obr.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej mąkę i masło, wymieszać widelcem. Dodać do naczynia miksującego, gotować5 min/100°C//obr. . W razie potrzeby doprawić do smaku. Wołowinę w czerwonym winie podawać na ciepło.