Wołowina w czerwonym winie

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
673.5 kcal /
2817.9 kJ
Kalorie
42.4 gBiałko
19.2 gWęglowodany
37.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 700 g wołowiny nagulasz, np. antrykotu, pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego
  • 3 goździki
  • 500 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 20 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 30 g oleju
  • 100 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 100 g pomidorów świeżych, bez skóry, pokrojonych na kawałki
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g masła miękkiego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wołowinę i wino, dodać cynamon i goździki. Wymieszać i odstawić na min. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i odsączyć w koszyczku. Marynatę zachować.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, seler, cebulę, czosnek i rozmaryn, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać boczek i odsączone mięso, dusić4 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać rozdrobnioną marchewkę, seler, cebulę, czosnek i rozmaryn, marynatę, pomidory, sól, pieprz, cukier i koncentrat bulionu mięsnego, gotować45 min/100°C//obr. . Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest miękkie, w razie potrzeby gotować kolejne5 min/100°C//obr. 
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej mąkę i masło, wymieszać widelcem. Dodać do naczynia miksującego, gotować5 min/100°C//obr. . W razie potrzeby doprawić do smaku. Wołowinę w czerwonym winie podawać na ciepło.
Przewijanie do góry