Wołowina teriyaki z ryżem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
736.5 kcal /
3081.3 kJ
Kalorie
30.9 gBiałko
94.7 gWęglowodany
24.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynowanie wołowiny: 200
  • g polędwicy wołowej pokrojonej w 1-3 mm plastry
  • 200 g rostbefu pokrojonego w 1-3 mm plastry
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ – 1
  • czerwoną papryczkę chili, świeżą bezgniazd nasiennych, przekrojoną na pół
  • 15 – 20 g miodu
  • 70 g sosu teriyaki
  • 20 g oleju sezamowego
  • 30 g sake (patrz wskazówka)
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g wody
  • 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
  • Gotowanie ryżu: 1000
  • g wody
  • 180 g ryżu białego, krótkoziarnistego
  • 180 g ryżu do sushi
  • 1 łyżeczka soli
  • Wołowina teriyaki: 10
  • g oleju sezamowego
  • 250 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach (opcjonalnie)
  • 20 g wody
  • 8 cebul dymek pokrojonych na 3 mm kawałki (ok. 60-80g)
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu uprzednio uprażonych, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wołowinę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek, chili, dodać skrobię kukurydzianą, miód, sos teriyaki, olej sezamowy, sake, sok z limonki i wodę, rozdrobnić8 s/obr. 5. Przełożyć do miski z wołowiną, wymieszać, aby marynata dokładnie pokryła mięso, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 1 godz. (patrz wskazówka). Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, gotować18 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy, dodać groszek, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
  5. Dodać wodę, dusić3 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć wołowinę razem z marynatą, dusić5 min/120°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką.
  7. Dodać ugotowany groszek cukrowy, cebulę dymkę i sól, gotować2 min/100°C//obr. 1. Wołowinę teriyaki podawać z dodatkiem ryżu, udekorowaną sezamem.
Przewijanie do góry