Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1417 kcal /
5931 kJ
Kalorie
49 gBiałko
104 gWęglowodany
82 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym: 60
  • g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 280 g cukru trzcinowego, nierafinowanego plus dodatkowa ilość do posypania miski
  • 160 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 850 g wody
  • 4 – 6 kawałków skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (ok. 3 x 1 cm)
  • 15 g mleka
  • 130 g mąki pszennej
  • 130 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Wołowina po burgundzku: 1 – 2
  • łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, natki pietruszki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 – 250 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 200 g pieczarek
  • 300 g marchewki
  • 700 g wołowiny bez kości, (karkówki, łopatki, udźca, policzków), pokrojonej w 2-3 cm kostkę
  • 150 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie paski
  • 300 g czerwonego wina burgundzkiego
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 łyżki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
  • 1 – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • bagietka pokrojona na kromki, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Miskę (Ø 15 cm) o pojemności 1l natłuścić masłem i posypać cukrem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 100 g soku z cytryny i 50 g wody, dodać 150 g cukru. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić15 min/120°C/obr. 2i dusić, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć skórkę z cytryny, dodać pozostałe 130 g cukru, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 60 g soku z cytryny, mleko, masło, mąkę, proszek do pieczenia i jajka, wymieszać1 min/obr. 3. Przemieszać kopystką, przełożyć do przygotowanej wcześniej miski. Dokładnie owinąć folią spożywczą. Miskę z ciastem ustawić w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, wyjąć naczynie miksujące z syropem cytrynowym. Syrop przelać do dzbanka, odstawić do ostudzenia. Umyć naczynie miksujące, odstawić.
  6. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 800 g wody. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma, ustawić60 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować wołowinę po burgundzku.
  7. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać mieszane zioła, dodać czosnek, cebulę i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miskę, odważyć do niej pieczarki i marchewkę, odstawić.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wołowinę, boczek, wino, wodę, sól i pieprz, gotować30 min/100°C//obr. 1. W tym czasie pokroić odważone wcześniej pieczarki w 1 cm plastry i odważoną wcześniej marchewkę w 0,5 cm plastry, odstawić.
  10. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pokrojone pieczarki i marchewkę, gotować kolejne40 min/100°C//obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma z ciastem, odstawić. Po 5 min zdjąć folię spożywczą, odstawić ciasto do ostudzenia.
  11. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać skrobię, podgrzewać2 min/90°C//obr. 2. Wołowinę po burgundzku podawać z dodatkiem bagietki jako danie główne. Ciasto cytrynowe przełożyć na talerz i podawać na ciepło z dodatkiem syropu cytrynowego jako deser.
Przewijanie do góry