Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
1417 kcal /
5931 kJKalorie
5931 kJKalorie
49 gBiałko
104 gWęglowodany
82 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym: 60
- g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 280 g cukru trzcinowego, nierafinowanego plus dodatkowa ilość do posypania miski
- 160 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 850 g wody
- 4 – 6 kawałków skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (ok. 3 x 1 cm)
- 15 g mleka
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Wołowina po burgundzku: 1 – 2
- łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, natki pietruszki)
- 3 ząbki czosnku
- 200 – 250 g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek
- 300 g marchewki
- 700 g wołowiny bez kości, (karkówki, łopatki, udźca, policzków), pokrojonej w 2-3 cm kostkę
- 150 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie paski
- 300 g czerwonego wina burgundzkiego
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 łyżki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
- 1 – 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
- bagietka pokrojona na kromki, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Miskę (Ø 15 cm) o pojemności 1l natłuścić masłem i posypać cukrem, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 100 g soku z cytryny i 50 g wody, dodać 150 g cukru. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić15 min/120°C/obr. 2i dusić, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć skórkę z cytryny, dodać pozostałe 130 g cukru, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 60 g soku z cytryny, mleko, masło, mąkę, proszek do pieczenia i jajka, wymieszać1 min/obr. 3. Przemieszać kopystką, przełożyć do przygotowanej wcześniej miski. Dokładnie owinąć folią spożywczą. Miskę z ciastem ustawić w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, wyjąć naczynie miksujące z syropem cytrynowym. Syrop przelać do dzbanka, odstawić do ostudzenia. Umyć naczynie miksujące, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 800 g wody. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma, ustawić60 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować wołowinę po burgundzku.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać mieszane zioła, dodać czosnek, cebulę i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miskę, odważyć do niej pieczarki i marchewkę, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wołowinę, boczek, wino, wodę, sól i pieprz, gotować30 min/100°C//obr. 1. W tym czasie pokroić odważone wcześniej pieczarki w 1 cm plastry i odważoną wcześniej marchewkę w 0,5 cm plastry, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pokrojone pieczarki i marchewkę, gotować kolejne40 min/100°C//obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma z ciastem, odstawić. Po 5 min zdjąć folię spożywczą, odstawić ciasto do ostudzenia.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać skrobię, podgrzewać2 min/90°C//obr. 2. Wołowinę po burgundzku podawać z dodatkiem bagietki jako danie główne. Ciasto cytrynowe przełożyć na talerz i podawać na ciepło z dodatkiem syropu cytrynowego jako deser.