Wołowina na ostro z fetą cytrynową

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
736 kcal /
3095 kJ
Kalorie
67.8 gBiałko
17.2 gWęglowodany
43 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Cytrynowa feta: 10 – 15
  • g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 200 g sera feta pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • Wołowina: 5
  • ząbków czosnku
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½ – 1
  • papryczkę chili, świeżą bezgniazd nasiennych, pokrojoną na kawałki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry mielonych
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1000 g udźca wołowego, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 280 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
  • kolendra, świeża tylko liście, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 9. Skórkę z cytryny zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać ser feta, sok z cytryny, oliwę i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie30 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę i chili, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, kmin rzymski, paprykę, kurkumę, pieprz cayenne, cynamon i kolendrę mieloną, gotować na parze3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać sól, przecier pomidorowy, pomidory, cukier i wołowinę, gotować15-20 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać fasolę, gotować2 min/100°C//obr. 1.
  7. Wołowinę na ostro podawać z cytrynową fetą, udekorowaną liśćmi kolendry.
Przewijanie do góry