Wolno gotowany kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym (z osłoną noża miksującego)
440.3 kcal /
1843.3 kJKalorie
1843.3 kJKalorie
38.3 gBiałko
19.8 gWęglowodany
23.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
- 200 g korzenia pietruszki pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 400 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 3 cytryn)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 4 żółtka
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć filety z kurczaka i korzeń pietruszki, dodać wodę, śmietanę, sok z cytryny, czosnek, koncentrat bulionu drobiowego i sól, uruchomić Wolne Gotowanie /1 godz. 30 min/98°C. Kurczaka i pietruszkę ostrożnie wyjąć i przełożyć do innego naczynia, odstawić. Powstałą zawartość naczynia miksującego ostrożnie przelać do innego naczynia, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać płyn z gotowania, dodać żółtka, skrobię i pieprz, uruchomić Zagęszczanie/100°C.
- Dodać ugotowanego kurczaka i pietruszkę, podgrzewać3 min/80°C//obr. . Wolno gotowanego kurczaka w cytrynowym sosie śmietanowym udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem pieczywa.