Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)
476.4 kcal /
1993.3 kJKalorie
1993.3 kJKalorie
35.1 gBiałko
54.4 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g oleju
- 40 g oliwy z oliwek
- 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 170 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 1 ząbek czosnku
- 750 g mięsa wołowego bez ścięgien i kości, pokrojonego w 3 cm kostkę, osuszonego ręcznikiem papierowym
- 400 g miąższu dyni pokrojonego w 2 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 800 g wody
- 2 – 3 liście laurowe, suszone
- 4 ziela angielskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 2 ½
- łyżeczki soli
- 800 g kopytek,gotowych (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać paprykę, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać 5 g oleju i cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać czosnek, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
- Dodać 250 g wołowiny, upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Pozostawić w naczyniu miksującym na 3 min (patrz wskazówka), następnie przełożyć do naczynia ze zrumienioną papryką i cebulą, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć zrumienione składniki razem z płynem powstałym podczas rumienienia, pozostałe 500 g wołowiny, dynię i pomidory, dodać 400 g wody, liście laurowe, ziele angielskie, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, cukier, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać kopystką, uruchomić Wolne Gotowanie /5 godz./98°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski utrzymującej temperaturę posiłku, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Do naczynia miksjącego wlać pozostałe 400 g wody. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kopytka, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze15 min/Varoma//obr. 0.5. Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem kopytek.