Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
476.4 kcal /
1993.3 kJ
Kalorie
35.1 gBiałko
54.4 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g oleju
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 170 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 g mięsa wołowego bez ścięgien i kości, pokrojonego w 3 cm kostkę, osuszonego ręcznikiem papierowym
  • 400 g miąższu dyni pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 800 g wody
  • 2 – 3 liście laurowe, suszone
  • 4 ziela angielskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 2 ½
  • łyżeczki soli
  • 800 g kopytek,gotowych (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać paprykę, rumienić Wysokie Temp. .
  2. Dodać 5 g oleju i cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać czosnek, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
  4. Dodać 250 g wołowiny, upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Pozostawić w naczyniu miksującym na 3 min (patrz wskazówka), następnie przełożyć do naczynia ze zrumienioną papryką i cebulą, odstawić.
  5. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć zrumienione składniki razem z płynem powstałym podczas rumienienia, pozostałe 500 g wołowiny, dynię i pomidory, dodać 400 g wody, liście laurowe, ziele angielskie, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, cukier, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać kopystką, uruchomić Wolne Gotowanie /5 godz./98°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski utrzymującej temperaturę posiłku, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
  6. Do naczynia miksjącego wlać pozostałe 400 g wody. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kopytka, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze15 min/Varoma//obr. 0.5. Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem kopytek.
Przewijanie do góry