Wolno gotowany gulasz cielęcy z warzywami (z osłoną noża miksującego)
612 kcal /
2557.8 kJKalorie
2557.8 kJKalorie
41.8 gBiałko
13.8 gWęglowodany
28.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 500 g cielęciny bez ścięgien, pokrojonej w 3 cm kostkę, osuszonej ręcznikiem papierowym
- 100 g białego wina
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 10 g mąki pszennej
- 70 – 80 g szynkigotowanej, wędzonej pokrojonej w kostkę
- 70 – 80 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- 400 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 500 – 550 g mieszanki warzyw, mrożonej
- 4 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oliwy, dodać 1 ząbek czosnku, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
- Dodać 250 g cielęciny, upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do miski razem z płynem pozostałym po rumienieniu, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oliwy, dodać 1 ząbek czosnku, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
- Dodać pozostałe 250 g cielęciny, upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać wino, dusić bez założonej miarki2 min/120°C//obr. . Przełożyć do miski z pozostałą częścią zrumienionej cielęciny razem z płynem z duszenia.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostały 1 ząbek czosnku i pozostałe 30 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, szynkę i paprykę, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski z cielęciną, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć zrumienione mięso z warzywami i płynem, dodać wodę i koncentrat bulionu mięsnego, uruchomić Wolne Gotowanie /1 godz. 30 min/98°C.
- Dodać mrożone warzywa, uruchomić Wolne Gotowanie /30 min/98°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do naczynia do serwowania potrawy, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Wolno gotowany gulasz cielęcy z warzywami podawać z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo bezpośrednio po przygotowaniu.