Wolno gotowany gulasz cielęcy
454 kcal /
1892 kJKalorie
1892 kJKalorie
34.8 gBiałko
9.7 gWęglowodany
30.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka tymianku, świeżego
- 2 liście laurowe, suszone
- 45 g selera naciowego (1 łodyga), pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g pora pokrojonego w 1,5 cm plastry
- 150 g marchewki pokrojonej w 1,5 cm plastry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu białego, mielonego
- 1000 g cielęciny pokrojonej w 2-3 cm kostkę
- 900 g wody
- 500 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g mąki pszennej
- 100 g śmietany, 36% tłuszczu
- 2 żółtka
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, tymianek, liście laurowe, seler, natkę pietruszki, por i marchewkę, dodać sól, pieprz, cielęcinę i wodę, uruchomić Wolne Gotowanie /1 godz. 30 min/98°C.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pieczarki, gotować na parze10 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, pieczarki przełożyć do innego naczynia, odstawić. Zawartość naczynia miksującego odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, płyn z gotowania zachować.
- Do naczynia miksującego wlać 800 g płynu z gotowania, dodać masło i mąkę, wymieszać10 s/obr. 5, następnie gotować10 min/100°C/obr. 2.
- Dodać śmietanę i żółtka, podgrzewać5 min/85°C/obr. 2, następnie zmiksować30 s/obr. 10. Doprawić do smaku, dodać cielęcinę z warzywami i pieczarki, wymieszać kopystką. Wolno gotowany gulasz cielęcy podawać jako danie główne, np. z pieczywem lub ziemniakami.