Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
991 kcal /
4148 kJKalorie
4148 kJKalorie
42 gBiałko
31.8 gWęglowodany
76.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Baza sosu barbecue: 3
- ząbki czosnku
- 20 g oleju rzepakowego
- 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 120 g wody
- 90 g białego octu winnego
- 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 70 g musztardy
- 30 g sosu Worcestershire
- 1 – 1 ½
- łyżeczki chili, mielonego
- 2 łyżki papryki wędzonej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- Żeberka w sosie: 700
- g żeberek wieprzowych, pasków pokrojonych na kawałki (3 x 10 cm, patrz wskazówka)
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 400 g wody
- 600 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- olej rzepakowy do podsmażenia żeberek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać przecier pomidorowy, wodę, ocet, cukier, musztardę, sos Worcestershire, chili, paprykę wędzoną, pieprz i sól, zmiksować20 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć żeberka, dodać bazę sosu barbecue, imbir i 300 g wody, uruchomić Wolne Gotowanie /3 godz./98°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, wyrzucić imbir, żeberka odsączyć, płyn zachować, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać 500 g płynu pozostałego z gotowania, dodać pozostałe 100 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć solą, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 2. W tym czasie, po 15 min gotowania, na rozgrzanej patelni na oleju podsmażyć wolno gotowane żeberka z każdej strony do momentu, aż się zarumienią. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Sos przelać do innego naczynia. Wolno gotowane żeberka podawać z ziemniakami i sosem barbecue bezpośrednio po przygotowaniu.