Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
991 kcal /
4148 kJ
Kalorie
42 gBiałko
31.8 gWęglowodany
76.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Baza sosu barbecue: 3
  • ząbki czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 120 g wody
  • 90 g białego octu winnego
  • 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 70 g musztardy
  • 30 g sosu Worcestershire
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki chili, mielonego
  • 2 łyżki papryki wędzonej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • Żeberka w sosie: 700
  • g żeberek wieprzowych, pasków pokrojonych na kawałki (3 x 10 cm, patrz wskazówka)
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 400 g wody
  • 600 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do podsmażenia żeberek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać przecier pomidorowy, wodę, ocet, cukier, musztardę, sos Worcestershire, chili, paprykę wędzoną, pieprz i sól, zmiksować20 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć żeberka, dodać bazę sosu barbecue, imbir i 300 g wody, uruchomić Wolne Gotowanie /3 godz./98°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, wyrzucić imbir, żeberka odsączyć, płyn zachować, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
  4. Do naczynia miksującego wlać 500 g płynu pozostałego z gotowania, dodać pozostałe 100 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć solą, gotować na parze25-30 min/Varoma/obr. 2. W tym czasie, po 15 min gotowania, na rozgrzanej patelni na oleju podsmażyć wolno gotowane żeberka z każdej strony do momentu, aż się zarumienią. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Sos przelać do innego naczynia. Wolno gotowane żeberka podawać z ziemniakami i sosem barbecue bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry