Wolno gotowany bulion cielęcy i ravioli z dynią (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
332.2 kcal /
1390.7 kJ
Kalorie
15 gBiałko
48.2 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Wolno gotowany bulion z cielęciny: 600
  • g dyni piżmowej obranej, pokrojonej na ok. 5 cm kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do skropienia dyni i kości cielęcych
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia dyni, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 ½ – 1 ¾
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 600 g kości cielęcych podzielonych na 5-7 cm kawałki
  • 10 g sosu sojowego
  • 250 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora), pokrojonych na kawałki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 – 2 gałązki tymianku, świeżego
  • 1400 g wody
  • Ravioli z dynią: 300
  • g mąki pszennej typu 00, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 3 jajka
  • 15 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania ravioli
  • 100 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 15 g sosu sojowego
  • 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • woda dogotowania ravioli
  • liście tymianku, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dynię, skropić 1 łyżką oliwy, oprószyć pieprzem i solą, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie żaroodporne, odważyć do niego kości cielęce, skropić pozostałą 1 łyżką oliwy. Naczynie żaroodporne postawić na przygotowanej wcześniej blasze, obok ułożyć przyprawioną dynię. Piec 50-55 min (200°C), w połowie czasu pieczenia wyjąć upieczoną dynię i obrócić kości. Upieczoną dynię odstawić do całkowitego ostudzenia.
  4. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć upieczone kości cielęce, dodać tłuszcz wytopiony podczas pieczenia i skarmelizowane soki, sos sojowy, mieszane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, pieprz, sól i wodę, uruchomić Wolne Gotowanie /6 godz./80°C. Bulion z cielęciny przecedzić przez dolną część przystawki Varoma do miski, doprawić pieprzem i solą do smaku, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajka, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Konsystencja ciasta powinna przypominać grudki. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 20 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Do naczynia miksującego włożyć upieczoną dynię, dodać ricottę, sos sojowy, gałkę muszkatołową i pieprz, zmiksować10 s/obr. 5. Farsz dyniowy przełożyć do rękawa do dekoracji, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  7. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt (ok. 30 x 10 cm, 2 mm grubości). Na jeden płat ciasta wyciskać rękawem do dekoracji porcje nadzienia (Ø ok. 2 cm) w odstępach 3 cm, tworząc dwa rzędy. Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć przestrzenie pomiędzy porcjami nadzienia, radełkiem wyciąć kwadratowe pierożki lub użyć okrągłej foremki. Pozostałe ciasto zagnieść. Powtarzać czynności dla pozostałego ciasta i farszu.
  8. W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Ravioli gotować partiami 10-12 min, wyjmować łyżką cedzakową i odsączać.
  9. Do naczynia miksującego wlać bulion cielęcy, podgrzewać10 min/80°C/obr. 1. W tym czasie na talerzach ułożyć 3-4 ravioli. Wolno gotowany bulion cielęcy podawać z ravioli z dynią bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany tymiankiem.
Przewijanie do góry