Wolno gotowane warzywa korzeniowe z kaszą (z osłoną noża miksującego)
281 kcal /
1176 kJKalorie
1176 kJKalorie
7 gBiałko
42 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 300 g batatów pokrojonych w 2 cm kostkę
- 100 g korzenia pietruszki pokrojonego w 2 cm kostkę
- 100 g pasternaku pokrojonego w 2 cm kostkę
- 100 g rzepy pokrojonej w 2 cm kostkę
- 100 g białej rzodkwi pokrojonej w 2 cm kostkę
- 100 g korzenia selera pokrojonego w 2 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 750 g wody
- 15 g musztardy Dijon
- 10 g koncentratu pomidorowego
- 2 gałązki tymianku, świeżego
- 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g mieszanych ziaren (np. kasza bulgur, quinoa)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć zrumienioną cebulę, bataty, pietruszkę, rzepę, seler, pomidory, koncentrat bulionu warzywnego, dodać wodę, musztardę, koncentrat pomidorowy, tymianek, liście laurowe, nasiona kolendry, sól i pieprz, uruchomić Wolne Gotowanie /2 godz. 30 min/85°C.
- Dodać ziarna, podgrzewać15 min/90°C//obr. . Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego.
- Wolno gotowane warzywa korzeniowe z kaszą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.