Wolno gotowane warzywne chili (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 180 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
260 kcal /
1088 kJ
Kalorie
10 gBiałko
33 gWęglowodany
9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 120 g marchewki pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 300 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy (patrz wariant)
  • 1 – 2 papryczki chili jalapeño, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone w plastry
  • 200 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 2 gałązki oregano, świeżego
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki soli
  • 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i seler, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia.
  2. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć duszone warzywa, marchewkę, paprykę, fasolę i papryczki chili, dodać wodę, pomidory, przecier pomidorowy, mieszankę przypraw z chili, cynamon, kmin rzymski, oregano i sól, dokładnie wymieszać kopystką, uruchomić Wolne Gotowanie /3 godz./98°C.
  3. Dodać kukurydzę, gotować5 min/90°C//obr. . Wolno gotowane warzywne chili podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry