Wolno gotowane udka z kurczaka w sosie paprykowym z ryżem (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
646 kcal /
2706 kJ
Kalorie
35 gBiałko
70 gWęglowodany
24 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Udka z kurczaka w sosie paprykowym: 3
  • ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
  • 150 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżka chili, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • 10 g natki pietruszki, świeżej
  • 1 ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • 20 g czerwonego octu winnego
  • 15 g cukru
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 8 udek z kurczaka, bez skóry (ok. 800g)
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
  • Ryż: 600
  • g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g ryżu białego, długoziarnistego
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura naczynia spadła, nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić3-4 s/obr. 4.
  3. Dodać pomidory, paprykę, chili, paprykę słodką, natkę pietruszki, oregano, ocet, cukier i pieprz, uruchomić Miksowanie /30 s. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia, dodać udka kurczaka, wymieszać dokładnie z marynatą, odstawić do lodówki na min. 30 min.
  4. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć udka z kurczaka z marynatą, dodać koncentrat bulionu drobiowego, wodę i sól, uruchomić Wolne Gotowanie /3 godz. 30 min/95°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić w ciepłe miejsce na czas gotowania ryżu. Płyn z gotowania zachować.Zdjąć osłonę noża miksującego.
  5. Do naczynia miksującego wlać 400 g płynu zachowanego z gotowania, dodać wodę i sól. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą. Koszyczek z ryżem włożyć do naczynia miksującego, gotować30 min/100°C/obr. 4. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się kurczak z sosem, skropić sokiem z cytryny. Wolno gotowane udka z kurczaka w sosie paprykowym z ryżem podawać jako danie główne.
Przewijanie do góry