Wolno gotowane pulpety w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
506 kcal /
2120 kJKalorie
2120 kJKalorie
36 gBiałko
9 gWęglowodany
34 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 300 g mięsa wołowego, mielonego
- 300 g mięsa wieprzowego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 50 g czerwonego wina
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 5 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 8.
- Dodać wołowinę, wieprzowinę, oregano, ½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, z masy uformować 25 pulpetów (Ø 2 cm), odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć duszony czosnek z cebulą, dodać wino, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier i pozostałą 1 łyżeczkę soli, gotowanie10 min/98°C//obr. 1.
- Dodać pulpety, uruchomić Wolne Gotowanie /3 godz./95°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.
- Wolno gotowane pulpety w sosie pomidorowym podawać jako danie główne.