Wolno gotowane pulpety w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
506 kcal /
2120 kJ
Kalorie
36 gBiałko
9 gWęglowodany
34 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 300 g mięsa wołowego, mielonego
  • 300 g mięsa wieprzowego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
  • 50 g czerwonego wina
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 5 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 8.
  2. Dodać wołowinę, wieprzowinę, oregano, ½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, z masy uformować 25 pulpetów (Ø 2 cm), odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć duszony czosnek z cebulą, dodać wino, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier i pozostałą 1 łyżeczkę soli, gotowanie10 min/98°C//obr. 1.
  6. Dodać pulpety, uruchomić Wolne Gotowanie /3 godz./95°C. Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.
  7. Wolno gotowane pulpety w sosie pomidorowym podawać jako danie główne.
Przewijanie do góry