Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
840 kcal /
3517 kJKalorie
3517 kJKalorie
32 gBiałko
100 gWęglowodany
36 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 450 g wody
- 25 g oliwy z oliwek
- 300 g mąki pszennej chlebowej (typu 650-750), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ¾
- łyżeczki soli
- 200 ggruszek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
- 3 ząbki czosnku
- 40 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 150 g sosu sojowego
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 50 g mirinu
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 500 g żeberek wieprzowych, płatów z kością, pokrojonych na 5 cm kawałki
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 – 2 łyżeczki mieszanki przypraw z chili
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili (gochujang, patrz wskazówka)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- ziarna sezamu, białego do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 150 g wody i oliwę, dodać mąkę i sól, wyrobić Ciasto /2 min 30 s. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, odstawić. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć gruszki, czosnek i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia.
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć rozdrobnione gruszki z czosnkiem i imbirem, dodać sos sojowy, pozostałe 300 g wody, 50 g cukru, mirin i żeberka wieprzowe, uruchomić Wolne Gotowanie /3 godz. 30 min/98°C. W tym czasie pod koniec czasu gotowania przygotować fajitas. Podzielić ciasto na 12 równych części. Rozwałkować każdą część na delikatnie oprószonym mąką blacie na cienkie, okrągłe placki (Ø 10-12 cm). Smażyć kolejno na suchej, nieprzywierającej patelni, ok. 1 min z każdej strony. Usmażone placki układać jeden na drugim i przykryć ściereczką kuchenną, aby nie wyschły i pozostały miękkie.
- Żeberka ostrożnie wyjąć za pomocą szczypców kuchennych, przełożyć do miski, odstawić. Powstały sos przelać do innego naczynia, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać sos z gotowania, dodać pozostałe 30 g cukru, sok z limonki i mieszankę przypraw z chili, zmiksować20 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty, następnie odparowywać bez założonej miarki15 min/120°C/obr. 2.
- Dodać olej, wymieszać kopystką.
- Żeberka smażyć z dwóch stron na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu do zarumienienia. Dodać zawartość naczynia miksującego, smażyć 3-4 min na dużym ogniu, delikatnie mieszając, aby pokryć mięso sosem. Wolno gotowane koreańskie żeberka podawać posypane sezamem z fajitas bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).