Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
475 kcal /
1990 kJKalorie
1990 kJKalorie
44 gBiałko
25 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 650 g tub kalmara, świeżych oczyszczonych, pokrojonych w ok. 1 cm krążki
- 650 g krążków kalmara, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 80 g kiełbasy chorizo pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
- 150 g marchewki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 350 g wody
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu rybnego (na 0,5 l) pokruszonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej w plastry
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 liść laurowy, suszony
- 400 g białej fasoli, z puszki odsączonej
- kolendra, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura naczynia spadła, nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić3-4 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć zrumienioną cebulę, kalmary, chorizo, marchewkę, pomidory, dodać wodę, koncentrat bulionu rybnego, sól, pieprz, chili, paprykę słodką i liść laurowy, dokładnie wymieszać kopystką, uruchomić Wolne Gotowanie /5 godz./80°C.
- Dodać fasolę, gotować3-4 min/100°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego ostrożnie przełożyć do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego.
- Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym podawać udekorowane kolendrą bezpośrednio po przygotowaniu.