Wolno gotowane gruszki w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
651.5 kcal /
2725.7 kJ
Kalorie
1.2 gBiałko
125.6 gWęglowodany
0.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 750 g czerwonego wina
  • 100 g wina Porto
  • 100 g wody
  • 250 g wody
  • 350 g cukru
  • 2 laski cynamonu przełamane na pół
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 kawałki skórki z pomarańczy (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej, bez białych błonek
  • 4 gruszki (ok. 180g każda), obrane

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać czerwone wino, Porto i wodę, dodać cukier, cynamon, anyż i skórkę z pomarańczy, gotować10 min/110°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego wlać syrop winny, dodać gruszki, uruchomić Wolne Gotowanie /4 godz./90°C. Ostrożnie wyjąć ugotowane gruszki za pomocą szczypców kuchennych, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Płyn pozostały z gotowania przelać ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić. Skórki z pomarańczy i przyprawy wyrzucić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
  3. Do naczynia miksującego wlać płyn pozostały z gotowania, odparowywać30 min/120°C/obr. 1. Wolno gotowane gruszki podawać polane syropem winnym jako deser.
Przewijanie do góry