Wolno gotowane gruszki w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
651.5 kcal /
2725.7 kJKalorie
2725.7 kJKalorie
1.2 gBiałko
125.6 gWęglowodany
0.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 750 g czerwonego wina
- 100 g wina Porto
- 100 g wody
- 250 g wody
- 350 g cukru
- 2 laski cynamonu przełamane na pół
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 kawałki skórki z pomarańczy (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej, bez białych błonek
- 4 gruszki (ok. 180g każda), obrane
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać czerwone wino, Porto i wodę, dodać cukier, cynamon, anyż i skórkę z pomarańczy, gotować10 min/110°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego wlać syrop winny, dodać gruszki, uruchomić Wolne Gotowanie /4 godz./90°C. Ostrożnie wyjąć ugotowane gruszki za pomocą szczypców kuchennych, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Płyn pozostały z gotowania przelać ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić. Skórki z pomarańczy i przyprawy wyrzucić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać płyn pozostały z gotowania, odparowywać30 min/120°C/obr. 1. Wolno gotowane gruszki podawać polane syropem winnym jako deser.