Wolno gotowane ananasy w syropie chili z kruszonką kokosową (z osłoną noża miksującego)
693 kcal /
2905 kJKalorie
2905 kJKalorie
4 gBiałko
97 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruszonka kokosowa: 50
- g mąki pszennej
- 30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 5 g cynamonu, mielonego
- 30 g cukru trzcinowego
- 30 g płatków kokosowych
- Ananasy w syropie chili: 1
- ananas, świeży (ok. 2 kg)
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 400 g cukru
- 380 g ciemnego rumu
- 380 g wody
- 850 g wody
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- lody waniliowe do podania
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło i cynamon, wymieszać10-15 s/obr. 5.
- Dodać cukier i płatki kokosowe, wymieszać20 s/obr. 2.5. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
- Piec 10-15 min (180°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić.
- Ananas obrać, pokroić na 6 łódeczek (ok.120 g każda), z każdej części wyciąć twardy rdzeń, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć chili, dodać 350 g cukru, zmielić5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rum, wymieszać10 s/obr. 2.5.
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć pionowo łódeczki ananasa, dodać wodę, rozpocząć Wolne Gotowanie /3 godz./85°C. Ostrożnie wyjąć ugotowane łódeczki ananasa za pomocą szczypców kuchennych, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Płyn pozostały z gotowania przelać ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać 600 g płynu pozostałego z gotowania, dodać pozostałe 50 g cukru i skrobię, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać20 min/120°C/obr. 1.
- Wolno gotowane ananasy w syropie chili z kruszonką kokosową podawać na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych, udekorowane miętą.