Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
344 kcal /
1376.8 kJKalorie
1376.8 kJKalorie
27.8 gBiałko
8.1 gWęglowodany
21.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g warzyw, mieszanych pokrojonych na kawałki (np. selera naciowego, marchewki, cebuli, patrz wskazówka)
- 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- 500 g wołowiny (np. polędwicy, ligawy, rostbefu), bez ścięgien i białych błonek, w jednym kawałku
- 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia mięsa
- 150 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 80 g czerwonego wina, wytrawnego
- 80 g wody
- natka pietruszki, świeża tylko liście, drobno posiekane, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć warzywa i tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wołowinę odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę, następnie obsmażyć odważone mięso z każdej strony, do momentu aż będzie złotobrązowe, aby zamknąć pory na jego powierzchni. Dzięki temu wszystkie soki utrzymają się wewnątrz podczas wolnego gotowania, sprawiając, że mięso będzie bardziej soczyste i delikatne.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć obsmażoną wołowinę, pieczarki, liście laurowe, koncentrat bulionu mięsnego i koncentrat pomidorowy, dodać czerwone wino i wodę. Dokładnie wymieszać kopystką, uruchomić Wolne Gotowanie /5 godz./95°C.
- Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Liście laurowe wyrzucić. Wołowinę odsączyć, płyn zachować i podawać jako dodatek do mięsa lub zagęścić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego. Wolno gotowaną wołowinę pokroić w plastry, podawać udekorowaną natką pietruszki z dodatkiem np. z pieczonych warzyw, gotowanej kaszy lub purée ziemniaczanego (patrz wskazówka).