Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
714 kcal /
487.4 kJKalorie
487.4 kJKalorie
45.3 gBiałko
35 gWęglowodany
35 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, np. rostbefu, w jednym kawałku ogrubości ok. 4 cm
- 40 g oliwy z oliwek
- ¾
- łyżki kawy, mielonej
- ¾
- łyżki papryki słodkiej, mielonej
- ¾
- łyżki papryki wędzonej, mielonej
- 1 ½
- łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¾
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¾
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki rozmarynu, suszonego, mielonego
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej w 1-2 cm plastry
- 700 g wody
- 100 g whisky
- 30 g octu balsamicznego
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
- 1 ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 30 g mąki pszennej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mięso i 20 oliwy, dodać kawę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, 1 łyżkę cukru, cynamon, sól i rozmaryn. Dokładnie natrzeć mięso marynatą, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godz. (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na nieprzywierającej patelni na dużym ogniu obsmażyć mięso z każdej strony przez ok. 30 s, do zrumienienia.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego dodać obsmażone mięso, marchewkę, wodę, whisky, ocet, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i pozostałe ¾ łyżki cukru, gotować60-90 min/98°C//obr. (patrz wskazówka). Za pomocą szczypców kuchennych ostrożnie odwrócić mięso na drugą stronę.
- Dodać ziemniaki, gotować30-35 min/100°C//obr. . Mięso ostrożnie wyjąć za pomocą szczypców kuchennych, przełożyć na deskę do krojenia. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek do miski, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Mięso pokroić w plastry, przełożyć z warzywami do naczynia do serwowania potrawy.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać odłożony sos, dodać mąkę, gotować3 min/100°C/obr. 3. Wolno gotowaną wołowinę w sosie whisky z ziemniakami podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.