Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
467 kcal /
1955.3 kJ
Kalorie
25.8 gBiałko
12.8 gWęglowodany
35.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli pokrojonej w ósemki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • ½
  • papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 – 2 gałązki rozmarynu, świeżego
  • 1 łyżeczka cząbru, suszonego (opcjonalnie)
  • 1000 g wody
  • 20 g przecieru pomidorowego
  • 30 g białego wina, wytrawnego
  • 10 g masła
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki cukru
  • 30 g miodu
  • 15 g sosu sojowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć łopatkę wieprzową, cebulę, czosnek, marchewkę, chili, pieprz, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe i rozmaryn, dodać cząber i wodę. Należy zwrócić uwagę, aby wszystkie składniki były zakryte wodą, jednocześnie nie przekraczając maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Uruchomić Wolne Gotowanie /4 godz./98°C.Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do innego naczynia, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić. Ostrożnie wyjąć liście laurowe i ziarna pieprzu z płynu po gotowaniu, wyrzucić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C, funkcja grill (patrz wskazówka). W tym czasie przygotować sos.
  3. Do naczynia miksującego wlać 220 g płynu pozostałego z gotowania razem z warzywami, dodać przecier pomidorowy, wino, masło, sól i cukier, odparowywać bez założonej miarki6 min/120°C/obr. 1. Założyć miarkę, uruchomić Miksowanie /30 s.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej miód i sos sojowy, dokładnie wymieszać, odstawić.
  5. Ugotowaną łopatkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować równomiernie za pomocą pędzelka przygotowaną glazurą z miodu i sosu sojowego. Piec 5-10 min (220°C, funkcja grill) lub do uzyskania chrupiącej skórki. Wolno gotowaną łopatkę wieprzową podawać pokrojoną w plastry z przygotowanym sosem oraz np. z pieczywem lub innymi dodatkami (purée ziemniaczanym, gotowanym ryżem lub kaszą).
Przewijanie do góry