Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
467 kcal /
1955.3 kJKalorie
1955.3 kJKalorie
25.8 gBiałko
12.8 gWęglowodany
35.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 3 ząbki czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- ½
- papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 – 2 gałązki rozmarynu, świeżego
- 1 łyżeczka cząbru, suszonego (opcjonalnie)
- 1000 g wody
- 20 g przecieru pomidorowego
- 30 g białego wina, wytrawnego
- 10 g masła
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki cukru
- 30 g miodu
- 15 g sosu sojowego
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć łopatkę wieprzową, cebulę, czosnek, marchewkę, chili, pieprz, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe i rozmaryn, dodać cząber i wodę. Należy zwrócić uwagę, aby wszystkie składniki były zakryte wodą, jednocześnie nie przekraczając maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Uruchomić Wolne Gotowanie /4 godz./98°C.Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do innego naczynia, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego, odstawić. Ostrożnie wyjąć liście laurowe i ziarna pieprzu z płynu po gotowaniu, wyrzucić.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C, funkcja grill (patrz wskazówka). W tym czasie przygotować sos.
- Do naczynia miksującego wlać 220 g płynu pozostałego z gotowania razem z warzywami, dodać przecier pomidorowy, wino, masło, sól i cukier, odparowywać bez założonej miarki6 min/120°C/obr. 1. Założyć miarkę, uruchomić Miksowanie /30 s.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej miód i sos sojowy, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Ugotowaną łopatkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować równomiernie za pomocą pędzelka przygotowaną glazurą z miodu i sosu sojowego. Piec 5-10 min (220°C, funkcja grill) lub do uzyskania chrupiącej skórki. Wolno gotowaną łopatkę wieprzową podawać pokrojoną w plastry z przygotowanym sosem oraz np. z pieczywem lub innymi dodatkami (purée ziemniaczanym, gotowanym ryżem lub kaszą).