Wolno gotowana francuska zupa cebulowa (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
359.8 kcal /
1506.5 kJ
Kalorie
17 gBiałko
24.8 gWęglowodany
21.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Rozdrabnianie sera: 200
  • g sera ementaler pokrojonego na kawałki
  • Bulion mięsno-warzywny: 500
  • ggiczy wołowej, z kością pokrojonej na kawałki
  • 500 g kości wołowych pokrojonych na kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g pora pokrojonego na kawałki
  • 15 g ziół, świeżych np. natki pietruszki, oregano rozmarynu
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • 1500 – 1600 g wody
  • Zupa: 50
  • g masła pokrojonego na kawałki
  • 500 g cebuli pokrojonej w 1 cm plastry
  • 500 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1 cm plastry
  • 2 łyżeczki soli
  • 12 kromek bagietki
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu do Mycia Wstępnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gicz wołową, przełożyć na blachę do pieczenia (patrz wskazówka). Piec ok. 20 min (250°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego ponownie postawić miskę, odważyć do niej cebulę, seler, por i zioła. Przełożyć na blachę z giczą. Piec kolejne 10 min (250°C).
  5. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego ostrożnie przełożyć upieczoną gicz i warzywa, dodać pieprz, goździki i wodę, uruchomić Wolne Gotowanie /4 godz./98°C. Zawartość naczynia miksującego ostrożnie przecedzić przez koszyczek do innego naczynia (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego.
  6. Do naczynia miksującego włożyć masło i cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Zeskrobać kopystką cebulę z dna naczynia miksującego.
  7. Dodać przygotowany wcześniej bulion i sól, dusić20 min/120°C//obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, na powierzchni zupy w każdej miseczce położyć 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika, zapiekać przez ok. 10 min (250°C), aż ser się stopi i zarumieni. W tym czasie do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Po przypaleniu. Wolno gotowaną francuską zupę cebulową podawać po lekkim ostudzeniu.
Przewijanie do góry