Wolno gotowana zupa z warzyw korzeniowych (z osłoną noża miksującego) z pesto z orzechów nerkowca

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
522.3 kcal /
2185.1 kJ
Kalorie
10.3 gBiałko
30 gWęglowodany
42.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pesto z orzechów nerkowca: 40
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 40 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 30 g liści bazylii, świeżych
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 szczypty soli
  • Zupa z warzyw korzeniowych: 60
  • g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 150 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 150 g pora tylko biała część, pokrojona w 1 cm plastry
  • 150 g selera pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 150 g korzenia pietruszki pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 150 g batatów pokrojonych na 2 cm kawałki (patrz wariant)
  • 150 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 1100 g wody
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  2. Dodać orzechy, bazylię, oliwę i sól, zmiksować20 s/obr. 7. Przełożyć do słoika, odstawić do lodówki do momentu podania.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego dodać marchewkę, por, seler, pietruszkę i bataty, dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką, uruchomić Wolne Gotowanie /2 godz./85°C. Wolno gotowaną zupę z warzyw korzeniowych podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną pesto z orzechów nerkowca (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry