Włoski brunch
650.6 kcal /
2722 kJKalorie
2722 kJKalorie
20.9 gBiałko
85.6 gWęglowodany
25.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Babka cytrynowa: 50
- g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 150 g cukru
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, pokrojona na 2-3 cm kawałki
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 230 g mleka w temp. pokojowej
- 1 laska wanilii tylko nasiona
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Frittata z parmezanem: 300
- g cukinii 100g pokrojone na 2 cm kawałki, 200g pokrojone na 1 cm kawałki
- 100 g bakłażana pokrojonego na 2 cm kawałki
- 200 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej na 2 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 20 g białego chleba, czerstwego
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 6 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 50 g cebuli dymki ze szczypiorkiem, posiekanej
- 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 500 g wody
- Sos truskawkowy, naleśniki i warzywny sos Ratatouille: 45
- g cukru
- 300 g truskawek, świeżych
- 300 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 20 g octu balsamicznego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 400 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowo 1 szczypta
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 50 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- szynka w plastrach,gotowana surowa, do podania
- ser parmezan tarty, do podania
- sergrana padano tarty, do podania
- rukola do podania
- pieczywo do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, rozdrobnić15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jajka, mleko, masło i wanilię, wymieszać40 s/obr. 5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać50 s/obr. 5. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać kopystką. Piec 30 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma. Odważyć do niej 100 g cukinii, pokrojonej na 2 cm kawałki, bakłażan, paprykę i cebulę, dodać czosnek. Upewnić się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Odstawić przystawkę Varoma.
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy, wyłożyć go odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć chleb, parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić15 s/obr. 7.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jajka, sól, pozostałe 200 g cukinii, pokrojonej na 1 cm kawałki i cebulę dymkę ze szczypiorkiem, wymieszać6 s/obr. 4. Masę jajeczną przelać na przygotowany wkład Varomy. Pomidorki rozłożyć równomiernie w masie jajecznej. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego wlać wodę. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z warzywami i wkładem Varomy z masą jajeczną. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, odstawić do ostudzenia i kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać 30 g cukru, zmielić10 s/obr. 10.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać truskawki, ocet balsamiczny i sok z cytryny, zmiksować20 s/obr. 6. Przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, roztopić2 min/70°C/obr. 2.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mleko, mąkę, jajka i 1 szczyptę soli, wymieszać20 s/obr. 4. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany. Jeżeli okaże się zbyt gęste, dodać więcej mleka. Przelać do innego naczynia, odstawić na 15 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące.
- Nieprzywierającą patelnię (Ø 20 cm) natłuścić niewielką ilością masła i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, przykryć czystą ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć frittatę na talerz, odstawić w ciepłe miejsce.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć warzywa ugotowane na parze, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, pozostałe 15 g cukru, oliwę z oliwek, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, wymieszać15 s/obr. 4. Część naleśników podawać z szynką i rukolą, oprószone parmezanem, część polane sosem truskawkowym. Pastą z warzywami Ratatouille posmarować pieczywo. Fritattę pokroić na kawałki, ciasto cytrynowe w plastry. Włoski brunch podawać bezpośrednio po przygotowaniu.