Włoski brunch

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
650.6 kcal /
2722 kJ
Kalorie
20.9 gBiałko
85.6 gWęglowodany
25.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Babka cytrynowa: 50
  • g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 150 g cukru
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, pokrojona na 2-3 cm kawałki
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 230 g mleka w temp. pokojowej
  • 1 laska wanilii tylko nasiona
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Frittata z parmezanem: 300
  • g cukinii 100g pokrojone na 2 cm kawałki, 200g pokrojone na 1 cm kawałki
  • 100 g bakłażana pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 200 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 20 g białego chleba, czerstwego
  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g cebuli dymki ze szczypiorkiem, posiekanej
  • 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 500 g wody
  • Sos truskawkowy, naleśniki i warzywny sos Ratatouille: 45
  • g cukru
  • 300 g truskawek, świeżych
  • 300 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 20 g octu balsamicznego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 400 g mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowo 1 szczypta
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • szynka w plastrach,gotowana surowa, do podania
  • ser parmezan tarty, do podania
  • sergrana padano tarty, do podania
  • rukola do podania
  • pieczywo do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, rozdrobnić15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jajka, mleko, masło i wanilię, wymieszać40 s/obr. 5.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać50 s/obr. 5. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać kopystką. Piec 30 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma. Odważyć do niej 100 g cukinii, pokrojonej na 2 cm kawałki, bakłażan, paprykę i cebulę, dodać czosnek. Upewnić się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Odstawić przystawkę Varoma.
  6. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy, wyłożyć go odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć chleb, parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić15 s/obr. 7.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jajka, sól, pozostałe 200 g cukinii, pokrojonej na 1 cm kawałki i cebulę dymkę ze szczypiorkiem, wymieszać6 s/obr. 4. Masę jajeczną przelać na przygotowany wkład Varomy. Pomidorki rozłożyć równomiernie w masie jajecznej. Opłukać naczynie miksujące.
  9. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego wlać wodę. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z warzywami i wkładem Varomy z masą jajeczną. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, odstawić do ostudzenia i kontynuować przygotowanie przepisu.
  10. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać 30 g cukru, zmielić10 s/obr. 10.
  11. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać truskawki, ocet balsamiczny i sok z cytryny, zmiksować20 s/obr. 6. Przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  12. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, roztopić2 min/70°C/obr. 2.
  13. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mleko, mąkę, jajka i 1 szczyptę soli, wymieszać20 s/obr. 4. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany. Jeżeli okaże się zbyt gęste, dodać więcej mleka. Przelać do innego naczynia, odstawić na 15 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące.
  14. Nieprzywierającą patelnię (Ø 20 cm) natłuścić niewielką ilością masła i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, przykryć czystą ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć frittatę na talerz, odstawić w ciepłe miejsce.
  15. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć warzywa ugotowane na parze, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, pozostałe 15 g cukru, oliwę z oliwek, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz, wymieszać15 s/obr. 4. Część naleśników podawać z szynką i rukolą, oprószone parmezanem, część polane sosem truskawkowym. Pastą z warzywami Ratatouille posmarować pieczywo. Fritattę pokroić na kawałki, ciasto cytrynowe w plastry. Włoski brunch podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry