Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
533 kcal /
2231 kJ
Kalorie
31 gBiałko
43 gWęglowodany
24 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 25 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 300 – 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej np. metki, bez skóry, pokrojonej na kawałki
  • 300 – 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej typu włoskiego, np. Salsiccia al Finocchio (patrz wskazówka), bez skóry, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (np. oregano, bazylii, rozmarynu i tymianku)
  • ½
  • łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
  • ¼ – ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • 100 – 160 g białego wina, wytrawnego
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 180 g makaronu suchego, typu orzo
  • 180 g makaronu do zupy, suchego drobnego
  • 600 – 700 g wody (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostkę bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszoną
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. .
  3. Dodać kiełbasę, zioła włoskie i suszone płatki chili, dusić3 min/120°C//obr. .
  4. Dodać wino, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. . W tym czasie posiekać drobno natkę pietruszki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać pomidory, makaron, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, paprykę ostrą, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. .
  6. Włoską zupę z kiełbasą i makaronem orzo podawać udekorowaną natką pietruszki i parmezanem.
Przewijanie do góry