Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo
533 kcal /
2231 kJKalorie
2231 kJKalorie
31 gBiałko
43 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 25 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 300 – 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej np. metki, bez skóry, pokrojonej na kawałki
- 300 – 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej typu włoskiego, np. Salsiccia al Finocchio (patrz wskazówka), bez skóry, pokrojonej na kawałki
- 2 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (np. oregano, bazylii, rozmarynu i tymianku)
- ½
- łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- ¼ – ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- 100 – 160 g białego wina, wytrawnego
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 180 g makaronu suchego, typu orzo
- 180 g makaronu do zupy, suchego drobnego
- 600 – 700 g wody (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostkę bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszoną
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. .
- Dodać kiełbasę, zioła włoskie i suszone płatki chili, dusić3 min/120°C//obr. .
- Dodać wino, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. . W tym czasie posiekać drobno natkę pietruszki, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pomidory, makaron, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, paprykę ostrą, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. .
- Włoską zupę z kiełbasą i makaronem orzo podawać udekorowaną natką pietruszki i parmezanem.