Włoska tarta z dżemem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
346 kcal /
1453 kJ
Kalorie
4 gBiałko
51 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Dżem z owoców jagodowych: 1
  • cytryna ekologiczna
  • 500 g owoców jagodowych, świeżych (np. malin, borówek, porzeczek) (patrz wskazówka)
  • 500 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych (np. malin, borówek, porzeczek), uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii przecięta na pół, oczyszczona z ziaren
  • Kruche ciasto: skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 150 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • mleko ilość do posmarowania ciasta
  • 30 g wiórków kokosowych do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Przy pomocy obieraczki do warzyw obrać cytrynę ze skórki, skórkę zachować. Z miąższu cytryny usunąć pestki i białe błonki, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 9. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 9. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać miąższ cytryny, owoce jagodowe, cukier i laskę wanilii, gotować25 min/100°C/obr. 1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze10-15 min/120°C/obr. 2. Sprawdzić, czy dżem osiągnął punkt tężenia (patrz wskazówka).
  4. Dżem ostudzić w naczyniu miksującym. Wyciągnąć laskę wanilii, wyrzucić. Dżem przełożyć do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika i odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę cytrynową, rozdrobnić20 s/obr. 9. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie20 s/obr. 9. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać mąkę, żółtka, cukier, sól i masło, wymieszać10 s/obr. 5, następnie wyrobić Ciasto /20 s. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę, następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min.
  7. Formę do tarty (Ø 24 cm) natłuścić, odstawić.
  8. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ⅔ schłodzonego ciasta, przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Odstawić do lodówki na 30 min. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i ponownie odstawić do lodówki.
  9. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  10. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, przełożyć na ciasto ostudzony dżem. Rozwałkować pozostałe ciasto i pociąć je w 1 cm paski przy pomocy ostrego noża.
  11. Ułożyć paski ciasta na wierzchu nadzienia tak, aby powstała z nich kratka, pozostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy. Ciasto posmarować mlekiem przy pomocy pędzelka.
  12. Piec 25-30 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wiórki kokosowe, odstawić.
  13. Tartę odstawić do ostudzenia, następnie posypać ją wiórkami kokosowymi.
  14. Włoską tartę z dżemem podawać jako deser.
Przewijanie do góry