Włoska sałatka z makaronem i pesto
372.5 kcal /
1559.6 kJKalorie
1559.6 kJKalorie
14.2 gBiałko
36.1 gWęglowodany
19.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 30 g orzeszków piniowych plus dodatkowa ilość do posypania
- 30 g migdałów, w płatkach plus dodatkowa ilość do posypania
- 1 ząbek czosnku
- 60 g liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 120 g oliwy z oliwek extra vergine
- 1 ½ – 1 ¾
- łyżeczki soli
- 1500 g wody
- 500 g makaronu, suchego, krótkiego typu farfalle
- 400 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 300 g mini mozzarelli przekrojonej na pół
- 150 g czarnych oliwek, bez pestek
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić15 s/obr. 10.
- Dodać oliwę, bazylię, orzeszki piniowe, czosnek i sól, rozdrobnić20 s/obr. 7. Pesto przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować14 min/100°C/obr. 1.
- Dodać makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Makaron przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przelać zimną wodą, dokładnie odsączyć, przełożyć do miski z pesto, dokładnie wymieszać kopystką.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z makaronem i pesto, odważyć do niej pomidorki cherry, mini mozzarellę i oliwki, całość wymieszać kopystką.
- Sałatkę włoską z makaronem i pesto podawać posypaną orzeszkami piniowymi i liśćmi bazylii.