Włoska sałatka z makaronem i pesto

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
372.5 kcal /
1559.6 kJ
Kalorie
14.2 gBiałko
36.1 gWęglowodany
19.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 30 g orzeszków piniowych plus dodatkowa ilość do posypania
  • 30 g migdałów, w płatkach plus dodatkowa ilość do posypania
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 120 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ½ – 1 ¾
  • łyżeczki soli
  • 1500 g wody
  • 500 g makaronu, suchego, krótkiego typu farfalle
  • 400 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 300 g mini mozzarelli przekrojonej na pół
  • 150 g czarnych oliwek, bez pestek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić15 s/obr. 10.
  2. Dodać oliwę, bazylię, orzeszki piniowe, czosnek i sól, rozdrobnić20 s/obr. 7. Pesto przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować14 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Makaron przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przelać zimną wodą, dokładnie odsączyć, przełożyć do miski z pesto, dokładnie wymieszać kopystką.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z makaronem i pesto, odważyć do niej pomidorki cherry, mini mozzarellę i oliwki, całość wymieszać kopystką.
  6. Sałatkę włoską z makaronem i pesto podawać posypaną orzeszkami piniowymi i liśćmi bazylii.
Przewijanie do góry