Mus z białej czekolady do tortów i deserów

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
172 kcal /
719.8 kJ
Kalorie
1.7 gBiałko
8.2 gWęglowodany
15.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, w tym 400g mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 200 g śmietany, dodać żelatynę, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2.
  3. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać30 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia (ok. 30 min). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 400 g mocno schłodzonej śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać lekko tężejącą masę czekoladową, ubijać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek. W razie potrzeby mus delikatnie przemieszać kopystką. Mus przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego stężenia na 10-20 min lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji (patrz wskazówka). Musu z białej czekolady użyć bezpośrednio po przygotowaniu do przełożenia wybranego tortu lub jako składnik deseru (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry