
Pęczotto z pomidorami
341.3 kcal /
1428.8 kJKalorie
1428.8 kJKalorie
11.3 gBiałko
55.5 gWęglowodany
10.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 50 – 70 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 450 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ½
- łyżeczki soli
- 475 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- liście bazylii, świeże drobno posiekane, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, masło, dodać 1 łyżeczkę oregano, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać opłukaną wcześniej kaszę i sól, przemieszać kopystką, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać12 min/120°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnione pomidory, pozostałą 1 łyżeczkę oregano i pieprz, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać8 min/120°C//obr. 1. Pęczotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min. Przełożyć do talerzy, udekorować bazylią i rozdrobnioną mozzarellą, podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne lub dodatek do potraw.