
Penne puttanesca
475.8 kcal /
1991.9 kJKalorie
1991.9 kJKalorie
13.6 gBiałko
78.3 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 130 g czarnych oliwek, bez pestek
- 30 g filetów z anchois, w oleju
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 60 g kaparów, solonych odsączonych
- 1500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 360 g makaronu, suchego, typu penne
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, oliwki, anchois, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory i kapary, gotować20 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Ostrożnie odcedzić makaron przez koszyczek, przełożyć do miski, w której znajduje się sos, dokładnie wymieszać, posypać pieprzem, udekorować posiekanymi liśćmi natki pietruszki.
- Penne puttanesca podawać na ciepło jako danie główne.