Penne puttanesca

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
475.8 kcal /
1991.9 kJ
Kalorie
13.6 gBiałko
78.3 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 130 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 30 g filetów z anchois, w oleju
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 60 g kaparów, solonych odsączonych
  • 1500 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 360 g makaronu, suchego, typu penne
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, oliwki, anchois, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać pomidory i kapary, gotować20 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Ostrożnie odcedzić makaron przez koszyczek, przełożyć do miski, w której znajduje się sos, dokładnie wymieszać, posypać pieprzem, udekorować posiekanymi liśćmi natki pietruszki.
  5. Penne puttanesca podawać na ciepło jako danie główne.
Przewijanie do góry