Pasta Vodka z wegetariańskimi klopsikami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
819.3 kcal /
3428 kJ
Kalorie
56.2 gBiałko
101.4 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Klopsiki: 50
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 czerwona cebula (ok. 100g), przekrojona na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 – 15 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 250 – 300 g wegańskiego odpowiednika surowego mięsa mielonego podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 15 g bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • Pasta Vodka: 350
  • g makaronu, suchego, krótkiego typu rigatoni penne
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 10 g masła
  • 15 g oliwy z oliwek
  • woda dogotowania makaronu
  • sól dogotowania makaronu
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 40 g wódki
  • 100 g śmietany UHT, 18% tłuszczu (słodkiej)
  • bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, kolendrę i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać wegański odpowiednik mięsa mielonego, jajko, bułkę tartą, sos sojowy, sól i kmin rzymski, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Z masy uformować 16 okrągłych klopsików, obtoczyć je w mące. Na kuchence, na patelni, rozgrzać niewielką ilość oleju. Klopsiki smażyć partiami 3-4 min, odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Klopsiki odstawić w ciepłe miejsce, aby nie wystygły. Umyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i masło, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku zagotować wodę do gotowania makaronu, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
  6. Do naczynia miksującego dodać koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma, zachowując ¼ szklanki wody z gotowania. Przełożyć do miski, przykryć, aby makaron nie ostygł, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać wódkę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać1 min/120°C/obr. 1.
  8. Dodać połowę rozdrobnionego parmezanu i śmietanę, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do miski z ugotowanym makaronem, w razie potrzeby dolewając zachowaną wodę z gotowania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wymieszać za pomocą kopystki. Do miski dodać usmażone klopsiki, przemieszać i przełożyć na talerze. Pasta Vodka z wegetariańskimi klopsikami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane pozostałym rozdrobnionym parmezanem i udekorowane liśćmi bazylii.
Przewijanie do góry