
Pasta Vodka z wegetariańskimi klopsikami
819.3 kcal /
3428 kJKalorie
3428 kJKalorie
56.2 gBiałko
101.4 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Klopsiki: 50
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 czerwona cebula (ok. 100g), przekrojona na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 – 15 g kolendry, świeżej tylko liście
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 250 – 300 g wegańskiego odpowiednika surowego mięsa mielonego podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 15 g bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
- Pasta Vodka: 350
- g makaronu, suchego, krótkiego typu rigatoni penne
- 4 – 5 ząbków czosnku
- 10 g masła
- 15 g oliwy z oliwek
- woda dogotowania makaronu
- sól dogotowania makaronu
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 40 g wódki
- 100 g śmietany UHT, 18% tłuszczu (słodkiej)
- bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, kolendrę i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wegański odpowiednik mięsa mielonego, jajko, bułkę tartą, sos sojowy, sól i kmin rzymski, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Z masy uformować 16 okrągłych klopsików, obtoczyć je w mące. Na kuchence, na patelni, rozgrzać niewielką ilość oleju. Klopsiki smażyć partiami 3-4 min, odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Klopsiki odstawić w ciepłe miejsce, aby nie wystygły. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i masło, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku zagotować wodę do gotowania makaronu, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
- Do naczynia miksującego dodać koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma, zachowując ¼ szklanki wody z gotowania. Przełożyć do miski, przykryć, aby makaron nie ostygł, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać wódkę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać1 min/120°C/obr. 1.
- Dodać połowę rozdrobnionego parmezanu i śmietanę, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do miski z ugotowanym makaronem, w razie potrzeby dolewając zachowaną wodę z gotowania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wymieszać za pomocą kopystki. Do miski dodać usmażone klopsiki, przemieszać i przełożyć na talerze. Pasta Vodka z wegetariańskimi klopsikami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane pozostałym rozdrobnionym parmezanem i udekorowane liśćmi bazylii.