
Naleśnikowy makaron
232.8 kcal /
974.8 kJKalorie
974.8 kJKalorie
7.8 gBiałko
33.2 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 250 g wody
- 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
- 250 g mąki pszennej
- ¼
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajka, mleko, wodę, olej, mąkę i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przelać do innego naczynia, odstawić na 30 min.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją olejem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Każdy naleśnik ciasno zwinąć w rulon, nożem kuchennym pokroić w 3 mm plastry.
- Naleśnikowy makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do zup.