Muffinki makaronowe

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
164 kcal /
687 kJ
Kalorie
9.9 gBiałko
18.1 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g makaronu, suchego, typu świderki
  • 150 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych
  • 20 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki świeżej, pokrojonej na kawałki
  • 150 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, następnie ugotować go w garnku, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, opłukać pod zimną wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 5.
  3. Dodać jajka, wymieszać7 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać marchewkę i paprykę czerwoną, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać filety z indyka, oliwę, sól i pieprz, dusić bez założonej miarki4 min/120°C//obr. .
  8. Dodać wcześniej ugotowany makaron, szczypiorek i ser wymieszany z jajkiem, zawartość naczynia miksującego dokładnie i delikatnie wymieszać kopystką, aż do momentu połączenia składników.
  9. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Foremki do muffinek natłuścić oliwą, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do foremek, piec 15-20 min (200°C). Muffinki po ostudzeniu wyjąć z foremek. Podawać jako przekąskę bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry