Penne w sosie serowo-śmietanowym

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
468.6 kcal /
1960.8 kJ
Kalorie
15.9 gBiałko
56.5 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 450 g wody
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 250 g makaronu, suchego, typu penne
  • 150 g zielonegogroszku, mrożonego częściowo rozmrożonego
  • 100 g szynkigotowanej pokrojonej w kostkę
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser ementaler, rozdrobnić4 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego,, dusić2 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać wodę, śmietanę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować4 min 30 s/100°C/obr. 1.
  4. Dodać makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. lub do uzyskania twardości al dente.
  5. Dodać rozdrobniony ser, groszek i szynkę, przemieszać kopystką, następnie podgrzewać4 min/70°C//obr. . Podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry