
Penne w sosie serowo-śmietanowym
468.6 kcal /
1960.8 kJKalorie
1960.8 kJKalorie
15.9 gBiałko
56.5 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 450 g wody
- 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 250 g makaronu, suchego, typu penne
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego częściowo rozmrożonego
- 100 g szynkigotowanej pokrojonej w kostkę
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser ementaler, rozdrobnić4 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego,, dusić2 min/120°C/obr. 2.
- Dodać wodę, śmietanę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować4 min 30 s/100°C/obr. 1.
- Dodać makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. lub do uzyskania twardości al dente.
- Dodać rozdrobniony ser, groszek i szynkę, przemieszać kopystką, następnie podgrzewać4 min/70°C//obr. . Podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.