Pęczotto z bobem i cukinią

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
444.6 kcal /
1860.2 kJ
Kalorie
16.7 gBiałko
73.3 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 400 g wody
  • 70 g bobu, świeżego
  • 70 g bobu, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 65 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 200 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta ziół prowansalskich, suszonych
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego bób, gotować na parze15-25 min/120°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowany na parze bób przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać kaszę i bulion, gotować25 min/100°C//obr. 1. W tym czasie ugotowany na parze bób obrać (patrz wskazówka), odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną cukinię, sól, pieprz i zioła prowansalskie, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. 0.5.
  6. Dodać obrany bób, delikatnie wymieszać kopystką. Pęczotto z bobem i cukinią podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane natką pietruszki.
Przewijanie do góry