Włoska sałatka makaronowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
460.7 kcal /
1927.5 kJ
Kalorie
15.9 gBiałko
52.5 gWęglowodany
20.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli mini odsączonej z zalewy
  • 1500 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 gałązek bazylii, świeżej tylko liście, pokrojone w paski
  • 250 g makaronu, suchego, krótkiego np. maccheroni, farfalle
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 20 g octu balsamicznego
  • 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 10 g musztardy łagodnej, np. miodowej, delikatesowej
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej pomidorki koktajlowe i mozzarellę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1½ łyżeczki soli, gotować11 min/100°C/obr. 1. W tym czasie odważone pomidorki koktajlowe i mozzarellę przekroić na pół, umieścić ponownie w misce. Dodać do miski liście bazylii, odstawić.
  3. Dodać makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przelać zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć, przełożyć do miski z sałatką. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wlać oliwę, ocet i sok pomarańczowy, dodać musztardę, pozostałe ½ łyżeczki soli, cukier i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Powstałym dressingiem polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Włoską sałatkę makaronową podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry