Włoska sałatka makaronowa
460.7 kcal /
1927.5 kJKalorie
1927.5 kJKalorie
15.9 gBiałko
52.5 gWęglowodany
20.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 125 g mozzarelli mini odsączonej z zalewy
- 1500 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 5 gałązek bazylii, świeżej tylko liście, pokrojone w paski
- 250 g makaronu, suchego, krótkiego np. maccheroni, farfalle
- 50 g oliwy z oliwek
- 20 g octu balsamicznego
- 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 10 g musztardy łagodnej, np. miodowej, delikatesowej
- ½
- łyżeczki cukru
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej pomidorki koktajlowe i mozzarellę, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1½ łyżeczki soli, gotować11 min/100°C/obr. 1. W tym czasie odważone pomidorki koktajlowe i mozzarellę przekroić na pół, umieścić ponownie w misce. Dodać do miski liście bazylii, odstawić.
- Dodać makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przelać zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć, przełożyć do miski z sałatką. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, ocet i sok pomarańczowy, dodać musztardę, pozostałe ½ łyżeczki soli, cukier i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Powstałym dressingiem polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Włoską sałatkę makaronową podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.