Wiosenna zupa jarzynowa z miętowo-pietruszkowym pesto
272.7 kcal /
1140.9 kJKalorie
1140.9 kJKalorie
7.1 gBiałko
21.2 gWęglowodany
18.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 100 g młodej marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g kalarepy pokrojonej na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 80 g oliwy z oliwek
- 1040 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 400 g ziemniaków, młodych nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 200 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
- 150 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach bez łyka
- 50 g zielonegogroszku, świeżego
- 50 g zielonegogroszku, mrożonego
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 40 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 40 g pestek dyni
- 30 g liści mięty, świeżych
- 30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć por, marchewkę, kalarepę i 2 ząbki czosnku, dodać 20 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 1000 g wody i koncentrat bulionu warzywnego, nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej ziemniaki. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego cukinię, groszek cukrowy i zielony groszek, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z ziemniakami (bez wkładu). Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan i pestki dyni, rozdrobnić8 s/obr. 7.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostały 1 ząbek czosnku, miętę, natkę pietruszki, sok z cytryny, pozostałe 60 g oliwy i 40 g wody, zmiksować10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, włożyć wkład Varomy z cukinią i groszkiem. Ustawić10 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać ugotowane na parze warzywa, sól i pieprz, wymieszać kopystką. Wiosenną zupę jarzynową podawać z dodatkiem pesto miętowo-pietruszkowego (1 łyżeczka pesto na porcję, patrz wskazówka).