Wiosenna surówka
46.3 kcal /
193.8 kJKalorie
193.8 kJKalorie
2.9 gBiałko
7.5 gWęglowodany
1.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g koperku, świeżego tylko liście
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 80 – 100 g rzodkiewki przekrojonej na pół
- 150 g ogórka pokrojonego na kawałki
- 5 – 6 liści sałaty masłowej pokrojonej na 2 cm kawałki
- 10 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- 180 – 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć rzodkiewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski z koperkiem i czosnkiem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórka, rozdrobnić2-3 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej rzodkiewkę z koperkiem i czosnkiem, sałatę, szczypiorek, jogurt, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać15 s//obr. 3.
- Wiosenną surówkę podawać jako dodatek do dań głównych.