Wiosenna surówka

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
46.3 kcal /
193.8 kJ
Kalorie
2.9 gBiałko
7.5 gWęglowodany
1.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • ½ – 1
  • ząbek czosnku
  • 80 – 100 g rzodkiewki przekrojonej na pół
  • 150 g ogórka pokrojonego na kawałki
  • 5 – 6 liści sałaty masłowej pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 10 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
  • 180 – 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do miski, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć rzodkiewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski z koperkiem i czosnkiem, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ogórka, rozdrobnić2-3 s/obr. 4.
  4. Dodać rozdrobnioną wcześniej rzodkiewkę z koperkiem i czosnkiem, sałatę, szczypiorek, jogurt, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać15 s//obr. 3.
  5. Wiosenną surówkę podawać jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry