Sałatka brokułowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
253 kcal /
1058.7 kJ
Kalorie
8.7 gBiałko
9.8 gWęglowodany
20.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos: 1
  • ząbek czosnku
  • 100 – 120 g majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • pieprz biały, mielony do smaku
  • Sałatka: 500
  • g wody
  • 3 jajka
  • 450 g różyczek brokułu świeżych mrożonych, małych, bezgrubych łodyg
  • 100 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 100 g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz, wymieszać7 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, w koszyczku umieścić jajka. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 250 g różyczek brokułu. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 200 g różyczek brokułu, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1.
  4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze6 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie schłodzić jajka zimną wodą, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki i przełożyć do dużej salaterki. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić salaterkę z jajkami, odważyć do niej czerwoną paprykę, ser feta i kukurydzę, odstawić.
  6. Brokuły po ugotowaniu ostudzić i dodać do pozostałych składników, całość polać sosem i wymieszać kopystką. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub odstawić do lodówki.
Przewijanie do góry