Sałatka azjatycka z klopsikami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
338 kcal /
1414.1 kJ
Kalorie
11.8 gBiałko
12.7 gWęglowodany
27.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g orzechów nerkowca, surowych
  • 80 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g białej rzodkwi pokrojonej na kawałki
  • 40 g octu ryżowego
  • 20 g miodu płynnego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mięsa wieprzowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 3 łyżeczki sosu sambal oelek
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 500 g wody
  • 100 g majonezu
  • 20 g sosu sojowego
  • 200 g sałaty rzymskiej porwanej na kawałki
  • 200 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 100 g ogórka pokrojonego na 2 mm półplasterki
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • 1 limonka ekologiczna, pokrojona na 6 kawałków, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy nerkowca, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przesypać na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć 2-3 min do uzyskania lekko brązowego koloru, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  3. Dodać marchewkę i rzodkiew, rozdrobnić2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać ocet ryżowy, miód i ½ łyżeczki soli, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na min. 30 min do zamarynowania.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  6. Dodać mięso wieprzowe, 2 łyżeczki sosu sambal oelek, sos rybny i pozostałą 1 łyżeczkę soli, rozdrobnić12 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  7. Za pomocą zwilżonych wodą dłoni uformować z mięsa ok. 20 klopsików (Ø 3 cm) i ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na ok. 15 min do ostudzenia.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić małą miskę, odważyć do niej majonez, dodać sos sojowy i pozostałą 1 łyżeczkę sosu sambal oelek, wymieszać, odstawić.
  10. Zamarynowane wcześniej warzywa odsączyć przez koszyczek, odstawić.
  11. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej sałatę rzymską. Dodać zamarynowane wcześniej warzywa, następnie ułożyć pomidorki koktajlowe, ogórek i ugotowane klopsiki. Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem majonezowym, posypać uprażonymi wcześniej orzechami nerkowca, udekorować miętą, kolendrą i kawałkami limonki. Sałatkę azjatycką z klopsikami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry