Wiosenna sałatka z roszponki w sosie curry
187.8 kcal /
785.5 kJKalorie
785.5 kJKalorie
4.5 gBiałko
10.9 gWęglowodany
14.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 1 ząbek czosnku
- 35 g cebuli przekrojonej na pół
- 35 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 15 g oleju słonecznikowego
- 100 g jabłek ze skórką, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- 150 g śmietany, 12% tłuszczu
- 20 g octu owocowego np. jabłkowego
- ¾
- łyżeczki soli
- ¼
- szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki cukru
- 250 – 300 g roszponki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić2 min/120°C/obr. 2.
- Dodać jabłka, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać curry, śmietanę, ocet, sól, pieprz i cukier, wymieszać20 s//obr. 3.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej roszponkę, odstawić. Wiosenną sałatkę z roszponki podawać z dodatkiem sosu, udekorowaną orzechami.