Wiosenna sałatka z roszponki w sosie curry

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
187.8 kcal /
785.5 kJ
Kalorie
4.5 gBiałko
10.9 gWęglowodany
14.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 1 ząbek czosnku
  • 35 g cebuli przekrojonej na pół
  • 35 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oleju słonecznikowego
  • 100 g jabłek ze skórką, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • 150 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 20 g octu owocowego np. jabłkowego
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • 250 – 300 g roszponki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej, dusić2 min/120°C/obr. 2.
  4. Dodać jabłka, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać curry, śmietanę, ocet, sól, pieprz i cukier, wymieszać20 s//obr. 3.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej roszponkę, odstawić. Wiosenną sałatkę z roszponki podawać z dodatkiem sosu, udekorowaną orzechami.
Przewijanie do góry