Winegret w stylu azjatyckim

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
3242 kJ /
784 kcal
Kalorie
2.1 gBiałko
21 gWęglowodany
74 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g oleju arachidowego
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 5 g liści kolendry, świeżych
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g octu ryżowego
  • 20 g miodu, płynnego
  • 20 g sosu sojowego
  • 15 g oleju sezamowego
  • 15 g cebuli dymki, ze szczypiorem, posiekanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego olej, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć imbir, kolendrę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  3. Dodać ocet, miód, sos sojowy i olej sezamowy, zmiksować10 s/obr. 6, następnie wymieszać1 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać odważony wcześniej olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
  4. Dodać posiekaną cebulę dymkę, wymieszać kopystką.
  5. Winegret w stylu azjatyckim podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przelać do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce do 7 dni.
Przewijanie do góry